Is kinderopvang goed voor de ontwikkeling?

Steeds meer ouders maken gebruik van kinderopvang. De kinderopvang komt in verschillende soorten en maten. Denk aan een kinderdagverblijf, gastouder of BSO (Buitenschoolse Opvang). 
Er zijn ook ouders die ervoor kiezen om hun kinderen niet naar de opvang te brengen om zelf zo veel mogelijk tijd met het kind door te brengen. 
Je hoort echter steeds meer dat een kinderopvang juist erg goed is voor de ontwikkeling van het kind. 

Krijg je een vergoeding voor de kinderopvang? 

Omdat er in de laatste jaren een enorme toename is geweest in gezinnen die bestaan uit tweeverdieners is de vraag naar kinderopvang ook erg toegenomen. Dit biedt dan natuurlijk een ideale uitkomst. Ook omdat je als ouder hier kinderopvangtoeslag voor krijgt. Zo wil de overheid deelname aan de arbeidsmarkt stimuleren. 

Onderzoek naar gevolgen van kinderopvang 

Een toeslag is fijn, maar het is natuurlijk veel belangrijker dat je kind zich goed ontwikkeld in een fijne omgeving. Gelukkig blijkt er uit meerdere onderzoeken dat kinderopvang juist goed is voor de ontwikkeling. Je kind is natuurlijk in goede handen bij een gediplomeerd pedagogisch medewerker die activiteiten organiseert zodat je kind zich zo goed mogelijk ontwikkeld. Maar daarnaast heeft hij of zij ook allemaal leeftijdsgenootjes om zich heen om van te leren en mee te spelen. 

Waarom is kinderopvang goed voor de ontwikkeling van je kind? 

In het verleden werd er minder gebruik gemaakt van kinderopvang omdat er minder gescheiden ouders waren en vaak maar één van de ouders werkte. Daarnaast was er meer interactie met de buurt en speelden kinderen meer buiten. Hierdoor was er minder vraag naar kinderopvang. 

Dit is de afgelopen tijd veranderd, veel ouders werken en kinderen zitten steeds vaker binnen achter de iPad dan buiten in de speeltuin. Hierdoor missen kinderen tegenwoordig veel interactie met leeftijdsgenoten. Bij een kinderopvang heeft je kind veel meer interactie en wordt technologie zo veel mogelijk vermeden.  

Zo leert je kind van andere leeftijdsgenootjes en worden de sociale skills verbeterd. De pedagogisch medewerker stimuleert ook de ontwikkeling door verschillende activiteiten zoals knutselen, muziek maken en spelletjes spelen. Daarnaast zorgt het ook voor een betere aansluiting op de basisschool. 


De overgang van dagopvang naar basisschool is een stuk kleiner dan voor iemand die altijd thuis heeft gezeten om naar de basisschool gaan. 

Kortom, een kinderopvang heeft erg veel voordelen voor de ontwikkeling van je kind. Lees hier wanneer je kinderopvang moet regelen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *