Handige weetjes over babykleding

Het shoppen van babykleding is vanwege het diverse en schattige assortiment een van de leukste activiteiten. Toch zijn er vaak nog de bekende vragen: welke maat moet ik nemen en hoeveel heb ik nodig? In deze blog vind je enkele praktische tips.

Wat is de juiste maat babykleding?

Als je op zoek bent naar babykleding als kraamcadeau, is het vaak moeilijk om de goede maat te kiezen. Dit geldt uiteraard ook voor kersverse ouders die voor het eerst kleertjes moeten halen.

Een goede houvast is dat de maten van babykleding doorgaans overeenkomen met de lengte van de baby in centimeters. Hieronder vind je een handig overzicht met de standaardmaten van baby’s en dreumesen. Kies bij twijfel altijd voor een maatje groter.

  • 0 – 2 maanden: 50 – 56
  • 2 – 4 maanden: 62
  • 4 – 6 maanden: 68
  • 6 – 9 maanden: 74
  • 9 – 12 maanden: 80
  • 12 – 18 maanden: 86
  • 18 – 24 maanden: 92

Hoeveel kleding heeft een baby nodig?

Baby’tjes groeien redelijk snel uit hun kleding. Het is dan ook vaak lastig in te schatten hoeveel kleding een baby nodig heeft. Voor pasgeboren baby’s zijn overslagbody’s onmisbaar. Haal er hiervan ongeveer 6 in huis en het liefst met lange mouwen, omdat pasgeboren baby’s nog geen controle hebben over hun lichaamstemperatuur. Voor de latere maanden kun je ook 6 body’s per maat aanhouden. De aanbevolen hoeveelheid babykleding setjes is tevens ongeveer 6 stuks. Het leukste is dan als je de setjes ook nog onderling kunt verwisselen, bijvoorbeeld een shirtje dat zowel bij een broekje als rokje past. Dan kun je namelijk extra combinaties maken en dus meer variëren.

Naast setjes voor overdag heeft een baby ook slaapkleding nodig voor zowel ’s nachts als overdag. Je hebt dan aan ongeveer 5 pyjamaatjes voldoende. Tenslotte zijn er nog minimaal 1 paar schoentjes, 2 mutsjes, 5 paar sokjes en 1 paar gewone en 1 paar krabwantjes nodig.

Winterkleding versus zomerkleding voor baby’s

Baby’s zijn nog erg gevoelig voor temperatuurverschillen. Het is dan ook belangrijk om de babykleding hierop goed aan te passen. Als het erg koud is, kun je een baby het beste laagjes aantrekken. Dan kun je eventueel nog laagjes uittrekken als je tussen de buitenwandelingen door ergens naar binnen gaat waar het warm(er) is. Trek een baby wel aansluitende babykleding aan, want bij te wijde kleding wordt de warmte niet vastgehouden. En vergeet uiteraard de wantjes en mutsjes niet.

Als het juist erg warm is, voldoet meestal een rompertje met korte mouwtjes. Deze kun je eventueel nog combineren met een ademend katoenen shirtje en/of kort broekje of rokje. Schoentjes zijn vaak niet nodig. Bescherm de gevoelige huid van een baby altijd tegen de zon, bijvoorbeeld met een zomerhoedje. Als je lang op pad gaat met de baby, kun je altijd extra kleding meenemen voor als het afkoelt.

Babykleding wassen

Een babyhuidje is niet alleen gevoelig voor temperaturen, maar ook voor de babykleding zelf.

Als je nieuwe babykleding hebt gekocht, kun je deze het beste eerst wassen voor gebruik om eventuele bacteriën of stof te verwijderen. Was de kleding op de aangegeven maximale wastemperatuur. Gebruik hierbij geen wasverzachter, want hier kunnen stoffen inzitten die voor een geïrriteerde babyhuid kunnen zorgen. Er zijn speciale wasmiddelen voor baby’s die je kunt gebruiken, maar PH-neutrale wasmiddelen zijn vaak ook goed. Was babykleding binnenstebuiten en droog ze op een wasrek, dan blijven ze het langst mooi. Strijk tenslotte de babykleertjes ook binnenstebuiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *